Seks bokstaver på en stein: Jindra

Minnesteinen på Vestnes kirkegård.

Minnesteinen på Vestnes kirkegård.

 

Hvilken historie kan skjule seg bak seks bokstaver på en stein? Jakten på historien bak de seks bokstavene førte meg hundre år tilbake i tid, til virkelige hendelser like dramatiske som de man finner i de mest spennende romaner.

For tjue år siden, vinteren 1994, mens OL-floka ble slått i Norge, bodde jeg i Praha og forsøkte meg som frilansjournalist. Jeg var 21 år, og hverken mobiltelefon eller internett eksisterte. Research ble gjort fra telefonkiosker på gatehjørner, og saker ble sendt til Norge blant annet ved at jeg reiste ut til flyplassen i Praha med konvolutter som jeg sendte med nordmenn hjem.

En navn som stadig dukket opp da jeg gjorde research, var Josef Michl – professor i skandinaviske språk og det man vil kalle en «norgesvenn». Jeg reiste med tog til Brno for å møte ham og snakke med ham om flere av de sakene jeg jobbet med. En av sakene jeg hadde fått tips om at han kjente, var historien som knyttet seg til minnesteinen med innskriften «Jindra» på kirkegården på Vestnes, Romsdal.

Min familie flyttet til Vestnes i 1980, og vår første innkvartering var i kommunale leiligheter i en bygning som kaltes «hotellet». Bakgrunnen for det navnet var at det hadde ligget et hotell på tomten i gamle dager. Det gikk rykter om at noen hadde blitt drept der, og ryktene sa at det hadde noe med «Jindra-steinen» å gjøre. Denne historien hadde jeg altså med meg da jeg nesten femten år senere reiste til Tsjekkia.

Det viste seg at det var en sterk historie bak steinen. Et ungt par, Jindra Kopecka og Rudolf Tesnohlidek, på bryllupsreise til Norge. Sykdom. Død – selvmord? Vådeskudd? Hva vet vi egentlig om det som skjedde? Josef Michl hadde tatt tak i saken og oppdaget at det var opprettet en bankkonto til vedlikehold av graven. Hvordan de gikk med de pengene kan du lese i selve saken:

 

Sirkelen er sluttet - klikk på bildet for å lese saken som pdf.

Sirkelen er sluttet – klikk på bildet for å lese saken som pdf.

 

Redigert: Etter at jeg publiserte denne saken og delte den på Facebook, viser det seg at Trond Salthammer har tatt vare på utklipp fra «Morgenbladet 100 år etter» fra 2005. Her omtales hendelsesforløpet i detalj. Veldig rart å få et slikt innblikk i historien, over tretti år etter at jeg så steinen for første gang..:

dramaetpavestnes

 

M. Parelius minneord om Rudolf Tesnolidek:


Oppdatert: Artikkel som omhandler bok om denne saken (på tsjekkisk, fra 2013). Forfatterne av boken, «Těsnohlídkova norská kalvárie», (Tesnolidesks norske Golgata iflg. Google translate) Jaroslav Řezníček og Miloslav Martínek har bygget på historiske kilder, men ikke forholdt seg helt dokumentarisk.

Har du noe stoff om denne historien? Post det gjerne i kommentarfeltet:

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *