Morten Harry Olsen: Skrivehåndverket

skrivehandverketDe siste dagene har jeg lest den nye boken til Morten Harry Olsen, «Skrivehåndverket». Den lanseres  samtidig som han fornyer kurskonseptet sitt.  (For å ha sagt det, jeg oppfatter ikke andre skrivekursfolk som «konkurrenter» i noen negativ forstand. Til nå har jeg aldri sett to like konsepter, og folk er jo forskjellige, så jeg er for mangfold).

 

Jeg synes boken er forbilledelig «enkel» uten å være banal. Dersom man først og fremst tenker at han vil stimulere leserens egne refleksjoner, er det en bra bok. Det er alltid spennende å følge et menneskes refleksjoner om skriving og skriveprosess, enten det er en nybegynner eller en erfaren forfatter. Jeg synes han roter det litt til med noen begreper (måten han bruker begrepene «metafor» og «ledemotiv» på, for eksempel, kan jeg ikke med min beste vilje se er konsekvent eller helt presis. Det kan være forvirrende for den som har brukt disse begrepene i andre sammenhenger). Dessuten bruker han mye plass på et case med en fiktiv person som heter «Sara», men denne røde tråden i bokens første del forsvinner rett og slett mot slutten. Kanskje det er meningen at leseren skal dikte videre selv.

I tillegg lider denne boken under det de fleste skrivebøker av erfarne skjønnlitterære forfattere gjør: De har en skjevhet som ligger i at forfatteren generaliserer sine egne erfaringer og arbeidsmåter og legger dem ut som normative. Selv om han sier han ikke vil gjøre det, så blir det fort slik. MHO er veldig opptatt av at man må tenke først og så skrive etterpå. Det gjentas nærmest som et mantra gjennom boken. Han skriver at han kan tenke på ideen til en roman et halvt år før han skriver. Ham om det. Svært mange andre skriver seg til til klarhet.  Som skrivekursinstruktør synes jeg ofte det er et vel så stort problem at folk ikke kommer lenger enn til ide-tenkningen, og ikke til selve skrivingen, som at noen begynner å skrive for tidlig. Etter hvert får man inntrykk av at han også mener at man kan skrive helt fra starten, men da i form av bakgrunnsdokumenter til karakterutvikling etc. Det er mulig han mener det er forskjell på skriving og skriving.

Ellers er det en lettlest bok som sveiper innom omtrent de samme temaene som vi har på Gode fortellinger 1 + litt til. Selv om temaene er sammenfallende, de er gjerne det i introduksjoner til kreativ skriving, er selvsagt utformingen og vinklingen annerledes. Selv liker jeg å lese alt fra tung faglitteratur til lette selvhjelpsbøker for å stimulere min egen hjerneaktivitet – man kan alltids bli dyttet til å tenke en ny tanke, eller hente fram igjen en gammel tanke. Anbefaler gjerne denne boken til andre som har det på samme måte. Da jeg klappet sammen boken hadde jeg opplevelsen av å ha ført en interessant samtale om skriving med en hyggelig fyr. Det er ment som et kompliment. Jørgen

Skrivehåndverket hos Bokkilden.

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *