Marguerite Duras: Å skrive

Marguerite Duras: Å skrive

Oversatt og med etterord av Silje Aa. Fagerlund

Forlag: Transfe:r, 2014

Omtalen er basert på papirbok, kjøpt hos Bokkilden.duras_skrive

 

Marguerite Duras’ Å skrive er en nydelig, liten bok. Lengre unna kvikke skriveråd og raske oppskrifter kommer du ikke. Like mye som skriving, handler denne boken om ensomhet. Om å befinne seg i et hus, alene, lenge. Om å leve med, i, rundt, av og for skrivingen. Man skal ikke snakke for mye om en tekst som består av så få og veloverveide ord. Det er kanskje bedre å gi noen smaksprøver:

«Man finner ikke ensomheten, man skaper den. Ensomheten skaper man selv. Jeg har skapt den.» (s. 9).

«Å befinne seg i et hull, på bunnen av et hull, i en nesten total ensomhet, og oppdage at det kun er skrivingen som kan redde en. Å ikke ha noe som helst tema for en bok, ingen idé til en bok, det er å befinne seg, nok en gang, foran en bok. En enorm tomhet. En mulig bok. Foran ingenting.» (s. 12).

«Man kan ikke skrive uten kroppens styrke. Man må være sterkere enn seg selv for å gi seg i kast med å skrive, man må være sterkere enn det man skriver.» (s. 16)

«Å skrive er også å ikke snakke. Det er å være taus. Det er å skrike uten lyd.» (s. 21)

«Skrivingen er det ukjente. Før man skriver vet man ingenting om det man kommer til å skrive. Og det er man fullstendig klar over». (s. 46).

Slike løsrevne sitater yter jo selvsagt ikke teksten rettferdighet, men de gir et inntrykk av hva slags bok dette er. Det er kanskje paradoksalt at en slik bok, som handler mye om ensomhet, kan gi en fellesskapsfølelse. Kanskje snakker man mer om noe «ikke-ensomt», som det heter hos Askildsen. Det er som å lytte til en annen, som også vet hvordan ensomheten kan være nødvendig for skrivingen.

Alle som har gått på skrivekurs (tror jeg, i alle fall på Gode fortellinger 1), har fått i oppgave å beskrive et hus. Denne boken må være alle husbeskrivelsers mor. Jeg vil ikke gjengi sitater  derfra, for de bør leses i den sammenhengen de står.

Konklusjon: Denne boken er et veldig fint reisefølge å ha på innerlomma.

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *