Berit Hoff: Mot til å skrive

Berit Hoff: Mot til å skrive – 100 råd til deg som vil skrive skjønnlitterært

Kolofon forlag 2007.

Omtalen basert på papirbok, kjøpt hos Norli

 

Modig tekstmottilaskrive

”Mot til å skrive” har en spesiell status for meg. Noen ganger er det flytende overganger mellom klassikerstatus og kultstatus, og dette er en bok som befinner seg i det spekteret. Jeg skal forklare hvorfor jeg mener det om litt.

Men først om selve boken. Den består ikke av 100 råd, som undertittelen antyder, men mange flere enn det. Den består av 100 tekster, alle utstyrt med megetsigende titler. Innholdet er mildt sagt mangfoldig. Det spenner fra punktvise lister over alt fra ”energityver” til karaktertegning og forholdet til følelser, til små, poetiske tekster med et tydelig og særegent uttrykk.

Tekstene sveiper innom mange viktige momenter fra fortelleteorien, uten at det på noen måte er en systematisk lærebok eller presentasjon av narratologiens presise begreper.

Dette er en slik bok det er fint å bla fram og tilbake i, lese etter innfallsmetoden og plukke opp litt her og litt der. I teksten som har tittelen ”Ikke tenk på hva mor ville sagt” (vanskelig tittel, spesielt hvis man ikke har tenkt over mors mening før man ser tittelen, blir det nærmest umulig å la være å tenke på det etterpå…), het er det mot slutten:  ”Vi har en tendens til å bedømme det vi skriver som godt eller dårlig. Kanskje burde vi heller spørre oss om det er ekte eller uekte. Kanskje burde vi søke å fange livets sanneste øyeblikk. Det som virkelig har berørt oss” (s. 47). Fint sagt.

I ”Verdien av hemmeligheter”, skriver hun;  ”Snarere enn å fortelle historien din til alle andre, kan du fortelle den flere ganger på papiret ved å omskrive. Først da er det kanskje på tide å vise den frem, men da har den vært din hemmelighet en stund” (s. 31). Et viktig råd i en tid hvor mange litterære prosjekter pulveriseres ved å bli publisert for tidlig på blogger og i nettfora. Råden samsvarer med det Stephen King skriver om å ”skrive med lukket dør”.

Det som gir denne boken en helt spesiell status for meg, er to ting. For det første er det en av de første bøkene om skriving i denne sjangeren som kom på norsk. Norge har hatt et veldig spesielt forhold til skriveopplæring sammenlignet med blant annet England og USA.  Etter at pionerene rundt Rolf Sagen etablerte Skrivekunstakademiet i  Hordaland på midten av 80-tallet, har det tatt mange år og gått veldig sakte i retning av et ”creative writing”-miljø i Norge. Etter hvert har det kommet diverse ”håndbøker” også på norsk, og Berit Hoff er en som har gått i bresjen.

Og det kreves det mot til. Den andre grunnen til at denne boken har en spesiell status, er selve tittelen. Jeg mener hun har fanget noe helt essensielt her. I tittelteksten, ”Mot”, utbroderer hun hvilket mot hun sikter til, blant annet mot til å skrive det du selv vil skrive, mot til å gå videre etter refusjoner, mot til å være seg selv.

Man kunne føye enda mer til listen: Mot til å drømme som en tenåring, selv om du er både voksen og gammel, mot til å fullføre en setning som viser seg å ta en annen retning enn du hadde trodd da du startet den, mot til å bruke et språk som er ærlig og ikke ironisk. Hvis jeg skulle legge til noe selv. Oftere enn jeg slår opp i denne boken, tenker jeg på tittelen: Nå gjelder det, det er nå det gjelder, å ha mot til å skrive.

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *