Jo Bech-Karlsen: Jeg skriver, altså er jeg

Å bygge bro mellom sjangereskriveraltsaerjeg

Forfatter: Jo Bech -Karlsen

Tittel: Jeg skriver, altså er jeg. En bok for fagskriveren som vil fortelle.

Tano Aschehoug, 1998. Omtalen er basert på papirbok, kjøpt på loppemarked.

 

Da jeg kom over denne boken på et loppemarked for en del år siden, falt jeg umiddelbart for tittelen. Den spiller på den franske filosofen Rene Descartes (1596-1650) kjente utsagn «Jeg tenker, altså er jeg» (Cogito ergo sum).

Gode titler fanger noe vesentlig ved bokens innhold, og denne tittelen holder det den lover – på en upretensiøs og likefram måte. Bech-Karlsen skriver om skriving som erkjennelse. Det å skrive, fortelle, formidle handler om noe mer enn å lire av seg tekster satt opp etter forutbestemte formler – selve skrivingen kan være en vei til innsikt. Man kan skrive seg til klarhet.

Det finnes milliarder av bøker i verden, og man kan bare lese noen få av dem i løpet av et menneskeliv. Dermed blir det viktig å ha gode måter å finne fram til de bøkene man skal bruke noen timer av livet sitt på. Selv ser jeg gjerne etter gode førstekapitler, gode førstesider og gode førstesetninger. Forordet i denne boken begynner slik: «Denne boken handler om å skrive.» Første setning i del 1: «Jeg har aldri fått meg til å lese hestekjøtt». Jeg tipper at du som leser denne omtalen allerede nå, basert på disse to setningene, har begynt å gjøre deg opp men mening om boken. Det er ingen hemmelighet at jeg likte den.

Bech-Karlsen fletter inn erfaringer fra et fagskrivekurs han fulgte mens han skrev boken, og levendegjør dermed erkjennelsesprosessen på flere plan – narrativen fra skrivekurset setter refleksjonene i de andre delene av boken i perspektiv – dytter dem framover.

Istedenfor en vanlig litteraturliste, finnes det i denne boken en lang liste over bøker om skriving, med kommentarer og anbefalinger fra forfatteren. Et ordentlig bonusspor der, altså.

Boken anbefales for: Alle som skriver faglitteratur og ønsker å dra nytte av skjønnlitteraturens former, virkemidler og gjennomslagskraft.

 

Boken er i salg i diverse nettbokhandler, du finner den her hos Bokkilden.

 

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

Tags: , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *