Sæther & Kontochristos: Slik gjør de det – Forfattere

Quick-fix for deg som lurer på hva dette med skriving handler om.

slikgjordedet

Slik gjør de det – forfattere – 20 forfattere deler sine beste tips.

Redaktører: Bård Jostein Sæther og Inger Lise Kontochristos

Raw forlag (2015) – 144 sider.

Omtalen er basert på papirbok – anmeldereksemplar fra forlaget.

 

Nystartede Raw forlag er ute med sin første utgivelse i en serie som heter «Slik gjør de det». Først ute er yrkesgruppen forfattere. Boken består av 20 intervjuer med forfattere av ulikt kaliber. I følge egenreklamen er det en samling av «Norges mest interessante forfattere». Det dreier seg om alt fra bestselgere som Ingvar Ambjørnsen, Gunnar Staalesen og Jan-Erik Fjell til diverse énboksforfattere, inkludert en forfatter som i følge forfatteromtalen har hele sitt forfatterskap via selvpubliseringforlag. Ikke noe galt i det – skriving er mangfoldig og veiene til en ferdig tekst er uransakelige.

 

Tiltalende

Førsteinntrykk av boken er positivt. Til pocket å være har forlaget investert i god papirkvalitet, forseggjort design og helsides forfatterbilder i firefargetrykk. Altfor mange forlag undervurderer betydningen av bokens fysiske framtoning, og stoler på innholdet, men det gjør heldigvis ikke Raw forlag.  Boken har et ryddig oppsett – fine forfatterpresentasjoner, inkl. bibliografi før hvert intervju. Tiltalende er den.

 

 

E-postintervju

Så til innholdet. Bokens forord vitner om et oppriktig engasjement for skriving. Jeg savner en begrunnelse for utvalget forfattere, og kanskje også noen ord om hvordan redaktørene har jobbet. I så måte var Hans Olav Brenners bok Om å skrive forbilledlig. (Omtalt her). Og apropos Brenners bok – «Slik gjør de det» har lignende oppbygning, med en enkel spørsmål-svar, spørsmål-svar-struktur, uten journalistiske avbrytelser eller betraktninger. Det fine i Brenners bok var at man på grunn av grundig redigering og solid journalistisk arbeid likevel fikk en følelse av å delta i en samtale om litteratur i hvert av intervjuene.

Det er kanskje urettferdig å sammenligne disse to prosjektene, for innholdsmessig er «Slik gjør de det» et mye mindre ambisiøst prosjekt. Man får sant å si ikke noen følelse av at intervjuerne har snakket med intervjuobjektene overhodet – snarere virker det som et sett med standardspørsmål har vært sendt ut på e-post, og at det har vært opp til den enkelte forfatter hvor mye arbeid de ville legge i svarene. Grei nok arbeidsform, det, men resultatet har dermed blitt ujevnt. Standardspørsmålene er av den mest umiddelbare kategorien, -Hvor får du inspirasjon fra? Hvor mye av deg selv legger du i karakterene? osv. Noen av forfatterne har lagt arbeid i svarene, som Jørn Lier Horst og Gunn Marit Nisja, og også en del andre, og dermed skapt leseverdige tekster, men det er også mange svar bestående av én setning.

Eksempel: Hvordan kommer du over skrivesperre?

Hanne Kristin Rohde: Har aldri hatt skrivesperre.

Gunnar Staalesen: Skrivesperre har jeg aldri hatt.

Ingvar Ambjørnsen:  Det har jeg aldri hatt, og kommer heller aldri til å få det.

Ærlig sak det, men her burde redaktørene hatt medlidenhet med både forfattere og lesere og enten redigert bort denne fyllmassen, eller stilt oppfølgingsspørsmål. Det mest åpenbare oppfølgingsspørsmålet ville i så måte være: Hva er det du gjør, som gjør at du kan skrive hele tiden? Svært mange steder ligger det oppfølgingsspørsmål i luften, som aldri blir stilt. Selvpubliseringsforfatteren jeg nevnte innledningsvis kunne jo blitt spurt om det – hvordan han opplevde det?

Talent for skriving?

Alle blir stilt det klassiske  «kan alle bli forfatter?»-spørsmålet, og svarer litt forskjellig på det, men jeg stusser på at temaet skriveopplæring ikke er berørt. Vi har jo en rik flora av både breddeskrivekurs og forfatterutdanninger på folkehøgskole, og høyskole-nivå, og det burde de blivende forfatterspirer kanskje få vite om?

En bokutgivelse bør vurderes på egne premisser, og en av redaktørene, Bård Jostein Sæther, sier i en bokpresentasjon på youtube at ønsket var at leseren skal lære på et par timer det ekspertene bruker 10-15 år på å lære. Det er det nok ingen som gjør (det er jo en grunn til at det tar 10-15 år å lære noe..), men mange som ikke har drevet med skriving før kan helt sikkert få et fint første innblikk i noen av forfatteryrkets irrganger, og helt sikker mye inspirasjon av denne boken. Enkeltintervjuene vil også gjøre seg fint som særtrykk/pdf-fil til bruk for skoleelever som skal skrive særoppgave.

Har man imidlertid drevet med skriving en stund, gått på noen kurs og lest noen bøker, kan man godt hoppe over denne og gå rett til f. eks. Brenner.

Kjøp boken på forlagets nettside.

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

Tags: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *