Gi ut din egen e-bok


En e-bok om e-bøker som treffer målgruppen midt i blinken.

Tittel: Gi ut din egen ebokgiutebok
Forfatter: Kristin Over-Rein
Forlag: Arkania forlag
Sider: 110

«Gi ut din egen e-bok» handler om nettopp det tittelen sier: Den er en veiviser og bruksanvisning for den som har skrevet et manus og ønsker å gi det ut digitalt. Det er således en bok i periferien av det man vil regne som «bøker om skriving», som jeg skriver om her, den handler mer om publiseringsprosessen, men mye av det som står er likevel relevant for alle som jobber med bokmanus.

Boken er gitt ut på forfatterens eget forlag, og er således et eksempel på nettopp det den handler om. Jeg likte den systematiske og trinn-for-trinn baserte gjennomgangen av fasene i et manusarbeid, fra formatering og stiler i Word til de ulike måtene å registrere den ferdige e-boken i nettbokhandlene på. Boken er på totalt 110 sider, og hvert av del-temaene kan det nok være utfordrende å lære seg. Jeg har selv forsøkt å lære bort bruken av stiler i Word, og vet at det kan være en møysommelig prosess. Så om noen som ikke kan det fra før lærer det av gjennomgangen i denne boken, er usikkert. Dersom man ikke behersker det (oppsiktsvekkende mange gjør ikke det), blir man i alle fall gjort klar over at det er noe man må lære seg. Bokens sterkeste del er siste halvdel, som nettopp er den tekniske gjennomgangen. Enhver som vil vil gi ut e-bok sparer mange titalls timer med prøving og feiling ved å lese disse sidene, og boken må regnes som et «must» for de som er i målgruppen.

Det som kanskje er en svakhet i boken, er det som også er den ømme tåen, eller elefanten i rommet, når det kommer til selvpublisering generelt: Kvalitet. Kvalitetssikring. Og da spesielt kvalitetssikring av skjønnlitteratur. Forfatterens hypotese er at mange av de tusener av manus som blir refusert av forlag likevel fortjener å nå sitt publikum. Og den kvaliteten forfatteren selv ikke kan garantere, kan man kjøpe av konsulenter og redaktører. Når man ser på mye av det som kommer ut i selvpubliseringssegmentet allerede i dag, er jeg ikke overbevist om det. I Norge har de få som har prøvd seg som litterære agenter mislykkes, og vi har ingen utviklet «uavhengig redaktør»-nisje. Grunnene til dette kan være flere – kanskje er bare markedet umodent, og det er ingen dristig hypotese at dette leddet i bokproduksjonen må profesjonaliseres og utvikles. Enn så lenge skryter den jevne skrivebordsforatter av sin «litterære debut» selv om utgivelsen kommer på selvpubliseringsvirksomheter som Kolofon og Publica bok. Bokens framstilling av dette leddet kan i verste fall forlede forfatterspirer til å gå for høyt ut med tekster som ikke holder mål.

Forskjellen på å hyre en ekstern redaktør og å jobbe med en redaktør som får lønnen sin av forlaget er jo enorm. I førstnevnte eksempel er det du som kan bytte ut redaktøren hvis du ikke liker responsen, mens i sistnevnte er det det redaktøren/forlaget som kan droppe deg hvis du ikke makter å heve manusets kvalitet godt nok. Denne prosessen er en svært viktig del av skriveprosessen og bokproduksjonen.

«Gi ut din egen e-bok» konsentrerer seg for det meste om selvpublisering, altså det å gi ut et manus man har skrevet før, men i det fine forordet av Elin Ørjasæter står det også en del om det å gi ut bøker som andre har skrevet. Boken slites litt mellom to akser: E-bok vs. papirbok, og selvpublisering vs. det å etabler et forlag (for andres bøker). Kanskje vil oppfølgeren handle om det å starte (e-bok)-forlag for andre manus enn sitt eget?

«Gi ut din egen e-bok» er et nødvendig og nyttig redskap for alle som vil gi ut sin egen e-bok, og treffer dermed målgruppen.
Kilde: Omtalen er basert på leseeksemplar (pdf) fra forlaget.
Les mer og kjøp boken på forlagets nettsider
«Gi ut din egen e-bok» på Facebook.

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *