Manushjelp

By  | 12 Comments | Filed under: Om, Oppdrag

Hei, ombygning pågår. Jeg er i ferd med å utvide tekstkonsulent-tjenestene med flere tilbud, og flytter dem over til Manushjelp.no:  Enn så lenge går det fortsatt an å bestille her på siden, men følg gjerne med på de nye sidene også.

Hva i teksten har størst potensial – og bør dyrkes fram? Hva fungerer ikke – og bør fjernes? Jeg hjelper deg med å finne det ut!

Trenger du respons underveis i skrivingen? Jeg leser teksten din og gir individuell veiledning.

Gå til bestillingsskjema for Manushjelp 

Leter du etter Eratu – litteraturskolen? Tjenestene videreføres på disse sidene. Klikk på logoen for å lese mer.

Du jobber med tekst: En novelle eller roman, kanskje en barnebok eller en fagbok. På ett tidspunkt trenger du at noen ser på teksten og hjelper det videre. Hva er bra og bør bevares? Hva har potensial og kan utvikles? Hva fungerer ikke og bør tas bort? Det har blitt vanlig å bruke «testlesere» eller «betalesere». Noen ganger trenger man respons fra «hvem som helst», det viktigste er å ha vist teksten sin til noen. Andre ganger trenger man mer – kanskje spesielt hvis man jobber målrettet mot at teksten en gang skal bli en bok. Da kommer jeg inn som en fagperson og gir velbegrunnede og faglige råd. Hos meg får du ikke bare generell synsing om hva som er bra og ikke bra, men faglig begrunnede tilbakemeldinger – du skal skjønne hvorfor noe er bra eller ikke bra, slik at det blir lettere å gjøre mer av det som fungerer. Jeg er utdannet litteraturviter og har som mangeårig skrivekurslærer og manuskonsulent gitt respons på flere tusen tekster og vært involvert i et tresifret antall bokutgivelser.

Hva kan du sende inn? Et manus er en tekst som er under arbeid.  Du må altså være innstilt på å jobbe mer med teksten etter at jeg har lest den for at manushjelpen skal være nyttig.

Sjangermessig jobber jeg mest med romaner, noveller, barnebøker og sakprosa som lærebøker og fagbøker. Men har du en annen type tekst, må du gjerne sende meg en forespørsel.

Hvordan jobber jeg? Jeg er din støttespiller i prosessen ett eller annet sted mellom påbegynt og nesten ferdig – jeg ser etter potensial og kvalitet, og gir deg tips om hvordan du kan få mest mulig ut av stoffet. Jeg kan også peke på begrensninger som ligger i de forskjellige valgene du gjør, slik som valg av perspektiv og fortellerposisjon. Du får den motstanden som er nødvendig, og den hjelpen du behøver.

Les mer om hvordan jeg jobber og om bokprosjekter jeg har vært involvert i på portfolio-siden. http://moltubak.no/?p=203

Les mer om hvordan jeg jobber, og om bokprosjekter jeg har vært involvert i, på portfolio-siden.

Hvordan foregår det? Først finner du ut om du vil ha en enkeltkonsultasjon, eller bestille et klippekort. Så finner du fram den versjonen av teksten som du vil ha respons på. Dersom du vil ha én helhetlig gjennomgang av manus, velger du «Manugjennomgang» i skjemaet.

Du bestiller ved å fylle ut bestillingsskjemaet. Der kan du også laste opp teksten. Velg betalingsalternativ. Dersom du velger direkte innbetaling til nettbank, får du betalingsinformasjon så snart du har sendt inn teksten. Dersom du velger kortbetaling, blir du videresendt til Paypal, hvor du betaler oppdraget med kort eller paypal-konto. Umiddelbart etterpå får du en bekreftelsesmail.

Rent teknisk: Til enkeltkonsultasjoner kan du sende inn ca. 10-30 sider (20.000 – 60.000 tegn) av manus + følgebrev på én side hvor du beskriver prosjektet. Legg følgebrevet inn i samme fil – helst først! Det går bare an å sende inn én fil. Det nøyaktige sidetallet er ikke det viktigste. Du bør sende inn noe som er en naturlig avsluttet helhet, som et kapittel av en roman eller en novelle i en novellesamling.

Dersom jeg ikke kjenner deg fra før, fordi du ikke har gått på kurs hos meg, eller har sendt inn tekst, er følgebrevet ekstra viktig. Har du jobbet lenge med manuset, eller er det et helt nytt prosjekt? Har du skrevet mye før, eller er dette ditt første forsøk? Er det noe spesielt du ønsker at jeg skal se på? Får jeg slik informasjon, kan jeg gi den beste responsen. Jeg anbefaler enkeltkonsultasjoner framfor hele manusgjennomganger hvis det er første gang du bestiller hjelp, fordi det er dialogen og veiledningen som står i sentrum. Jeg skal hjelpe deg til selv å ta de nødvendige valgene i videre arbeid med teksten, og er spesielt opptatt av å hjelpe deg til å skape en fruktbar skriveprosess.

Hva med å lese hele manus?  Dersom du ønsker gjennomlesning av hele manuset, velger du Manusgjennomgang i skjemaet. Prisen framkommer når du legger inn hvor mange sider manuset er.

Gå til bestillingsskjema for Manushjelp.

 

Responsen: Så lenge bestillingsskjemaet er aktivt, vil jeg gi respons på den e-postadressen du har oppgitt innen fem arbeidsdager. Unntaket er i de vanlige feriene – påske, jul etc. For hele manus må det også regnes noe lengre svartid.

Hvordan ser responsen ut? Klikk på bildet for eksempel.

Jeg bruker «spor endringer» og «merknader» i teksten, og skriver generelle kommentarer i tillegg. Om du vil diskutere eller stille spørsmål til responsen, er slik oppfølging inkludert i oppdraget. Oppfølgingen gis i utgangspunktet på e-post eller tlf./Skype. Målet med hver konsultasjon er at du skal vite hvordan du best kan jobbe videre med teksten – den hjelpen får du av meg!

 

 

 

Gå til bestillingsskjema for Manushjelp. 

 

 

Vil du ha tips om hvordan du enkelt får oversikt over store manus ved hjelp av enkle redskaper i Word? Klikk på bildet.

 

Se videoopptak av mitt foredrag om redaksjonell kvalitet og tekstarbeid på Indieforfatterseminar. Klikk på bildet.

Se videoopptak av mitt foredrag om redaksjonell kvalitet og tekstarbeid på Indieforfatterseminar. Klikk på bildet.

 

Andre henvendelser: Kontaktskjemaet på denne siden. Jeg tilbyr også skrivekurs, les mer på Fortellemagi.no eller sjekk ut siden med eksempler på bestillingskurs.

Hva sier andre? Les kommentarfeltet nederst på denne siden for å se hva noen tidligere kunder sier om tilbudet.

 

Lagre

About 

Jørgen heter jeg som driver denne siden. Når jeg ikke oppdaterer nettsiden, er sannsynligheten stor for at jeg underviser, foreleser, gir respons på tekster, eller skriver selv. På kveldstid finner du meg gjerne på Oslos impro-scener. Jeg er utdannet litteraturviter og lektor fra Universitetet i Oslo, og bor i Oslo. Bøkene mine har egne nettsider: Gnistrende.net Fortellemagi.no Improiklasserommet.no. Få tips om saker fra nettsiden ved å like siden JorgenMoltubak.no på Facebook. Ta også gjerne kontakt via profilen min på LinkedIn.

12 Responses to Manushjelp

 1. Gro K. Andorsen 07/05/2018 at 17:49

  Jeg vil på det varmeste anbefale manushjelp fra Jørgen. Han gir tilbakemeldinger som er grundige, pedagogiske og velbegrunnede. For meg har manushjelpen virket forløsende. Jørgen er flink til å se potensialet i teksten. Jeg har fått ny giv og tro på meg selv og manuset mitt, takket være Jørgens tilbakemeldinger.

 2. Lill Heidi Opsahl 10/04/2018 at 10:36

  Jeg fikk god,konstruktiv respons av Jørgen da jeg begynte å skrive på romanmanuset mitt for noen få år siden. Han var oppmuntrende, og jeg fikk lyst til å skrive videre. Han ga ærlige tilbakemeldinger og hadde gode forslag til endringer og veien videre. Anbefales!

 3. Sunniva 29/03/2018 at 14:00

  For meg har det vært en svært god investering å bestille manushjelp fra Jørgen. Det viktigste jeg har lært av hans tilbakemeldinger er hvor viktig det psykologiske aspektet i fortellingen er – at alle valg må begrunnes av motivasjoner, og disse må føles naturlige. Dette har vært en utfordring for meg som er aller mest glad i å pønske ut kompliserte plott. Når jeg etter hvert fikk motivasjonene på plass ble manuset mitt mye bedre. Jørgen makter å være oppmuntrende og streng på samme tid. Han har også vært en god sparringspartner når det gjelder generelle råd om skriveprosessen og møter med forlag. Anbefaler!

 4. Ragnar 29/03/2018 at 00:54

  Jeg er utrolig fornøyd med manushjelpen til Jørgen. Tilbakemeldingene på mine tekster er alltid «spot on», han ser hva som er bra og hva det bør jobbes videre med. Hans kommentarer er også særdeles lærerike. Jeg har etter noen måneder med innsending av tekster til Jørgen, pga hans responser, utviklet min skriving meget. Jeg har i løpet av disse månedene fått en mye bedre forståelse av skriving generelt, og min egen spesielt.

 5. Hanne 09/11/2015 at 23:32

  Jørgen har en ærlig og konstruktiv tilnærming. Mitt manus har løftet seg flere hakk etter råd fra Jørgen!

 6. Tove O 02/10/2015 at 17:29

  Jeg har benyttet meg av Jørgens kompetanse flere ganger, og har hatt stor nytte av tilbakemeldingene. Det er i perioder hvor jeg har stått fast – ikke kommet lenger i skrivingen- at Jørgen har hjulpet meg å løfte blikket, få teksten videre. Han har hjulpet meg å fokusere på det helhetlige , utvikle fortellerstemme, og i det hele tatt å få bedre flyt i en tekst med relativ kompleks stuktur. Gir mine beste anbefalinger.

 7. Elin 09/09/2015 at 14:05

  Jeg har lært veldig mye av Jørgen. Kommentarene til tekstene mine er gode og gjennomtenkte. De går både på det språklige og de større linjene, som plott, karakterer osv.
  Manushjelpen hans har gjort at jeg har vokst veldig mye på kort tid. Manuset mitt har blitt mye bedre og nå skriver jeg sikrere i nye tekster.

 8. May-Lis 07/08/2014 at 21:52

  Jeg har deltatt på noen av kursene med Jørgen, samt benyttet meg av hans manushjelp. Hjelpen hans er både veloverveid og gjennomtenkt, og for meg virker det som om han har en egen evne til å lese, ikke bare ord, men også det som ikke står skrevet; nemlig muligheten. Han er positiv og alltid løsningsorientert, og henger seg ikke opp i bagateller. Når jeg er i usikker, er han flink til å fokusere på det jeg selv kan jobbe videre med, uten at han på noe som helst måte overtar eller styrer en videre retning i selve historien. Han gir meg i stedet en bredere innsikt i mitt eget arbeid og lærer meg til å se det fra de ulike vinkler jeg trenger for å finne de riktige formuleringer for å høyne lesernes interesse. Også er han ærlig. For meg har tiden med Jørgen vært veien videre til å sette ord på mange bilder, og i aller høyeste grad med finne min egen fortellerstemme. Jeg håper selvfølgelig at jeg får mange timer med han videre.

 9. Lisbeth Holter Brudal 06/08/2014 at 19:19

  Som psykolog har jeg stor glede av å skrive fagbøker. Jeg erfarer at Jørgen gjennom sin entusiasme kan dele denne skriveglede med meg. Vi har samarbeidet om flere fagbøker og Jørgen er en kunnskapsrik, inspirerende og erfaren konsulent. Han gir tydelige og verdifulle tilbakemeldinger – som meldinger om at «dette er ikke klart tenkt». Jeg setter pris på slike velmenende og godt begrunnende kommentarer fra Jørgen. Så er Jørgen en konsulent som dessuten gir rask respons på henvendelser – enten det gjelder konsulentarbeid eller spørsmål om råd og veiledning når nye ideer dukker opp. Det er spennende å tenke nye tanker sammen med Jørgen.

 10. Gunnulv Hellesylt 16/07/2014 at 11:44

  Jeg er lærer og jobber en god del med tekst i skolesammenheng. Min erfaring er at det hender at man går litt tom når man har lest mange tekster, og at det kan bli litt overfladisk vurdering. (Jeg håper forøvrig at ingen elever eller kolleger som kjenner meg, leser dette). Når Jørgen har lest mine tekster, opplever jeg alltid at han har tatt dem seriøst og har gitt konstruktive tilbakemeldinger uansett kvalitet. Han har alltid fokus på potensialet uten at han har underslått svakheter ved teksten. Uttrykk som ”god”, ”dårlig”, ”høy kvalitet”, ”lav kvalitet” bruker Jørgen forøvrig ikke. Her går det i tekstens potensiale, hva man kan hente ut av den. Jeg er med andre ord godt fornøyd med bruken av Jørgen som konsulent!
  Gunnulv

 11. Tone 13/06/2014 at 12:48

  Tilbakemeldingene fra Jørgen har gitt meg mye bra å arbeide med, de er konstruktive, inspirerende og forståelige! Det er så godt å ha noen som ser potensiale i teksten din, og ikke bare har fokus på skrivefeil og ufullstendige setninger. For det er like viktig å vite hva som funker og hvor styrkene er, som å si i fra om hva som ikke henger helt sammen eller hva som bør omskrives. Det å få vite hvor de viktige grepene må gjøres og hva som kan være det som kan heve kvaliteten er gull i den prosessen jeg er i nå. Min historie har løftet seg flere hakk etter konsultasjonene med Jørgen, og gitt meg trua på at boka faktisk blir ferdig, det er bare min egen tid det står på…

 12. Felix the cat 11/06/2014 at 22:11

  Jørgen har smittende engasjement. Han virker genuint interessert i det du
  skriver. Man får lyst til å jobbe mer og hardere. Tilbakemeldingene hans gjør
  deg oppmerksom på potensialet du har som forfatter og hvilke muligheter som ligger i teksten. Kritikken føles konstruktiv og velmenende.

  Man lærer at tekstarbeid er en dynamisk prosess som handler om utforsking og bearbeiding.

  Ønsker du å bli bedre gjennom stadig omskriving, ved å gå dypere i materialet, anbefaler jeg han på det varmeste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *