Har du lyst til å begynne å padle kajakk? I løpet av de snart åtte årene som har gått siden jeg satte meg i en kajakk for første gang, er det noen spørsmål og kommentarer jeg stadig vekk får. Derfor tenkte jeg at jeg like gjerne kunne svare på dem i en bloggpost, siden det er mange som lurer på det. Denne bloggposten er altså ment å besvare de vanligste spørsmålene folk har, når de blir nysgjerrige på kajakkpadling. Spørsmål som: Hvordan begynner jeg? Hvilket utstyr trenger jeg å kjøpe? Kan jeg bli sittende fast hvis jeg går rundt? Må jeg kunne rulle meg opp igjen?
(For ordens skyld: I denne sammenheng snakker jeg ikke om flattvannspadling - hvor man trener og konkurrerer i å padle fortest, eller elvepadling, som foregår i små båter i nedoverbakke. Surfski er også noe som har blitt populært de siste årene, som jeg ikke skriver om her). Denne teksten handler om tur- og havpadling.
Den kommentaren som oftest kommer, er ofte et resultat av et bilde postet i sosiale medier: “Det ser så fint ut”. Og jeg pleier å svare: “Ja, og det er enda finere i virkeligheten”. For det er virkelig fantastisk å gli lydløst gjennom vannet og kikke på fugler som flyr rett over baugen og fisk som hopper på en armlengdes avstand.
Så kommer gjerne spørsmålet: “Jeg har lyst til å begynne å padle, men…”. Da vet jeg hva som ofte kommer. Det veldig mange har felles, er frykten for å falle ut av kajakken, for å gå rundt uten at det er meningen, og for å bli sittende fast opp ned. Jeg tror det er en slags kollektiv frykt, på linje med frykten for å snakke foran forsamlinger. Så om dét hindrer deg: Pust rolig. Man kan lære å håndtere slike situasjoner, og det er vanligvis ikke noe mer dramatisk enn å rulle av bademadrassen i et basseng i Syden. (Yeah, right, tenker du kanskje, mer om frykt senere).
Fire-fem måter å begynne på
Jeg tenker at det er grovt sett tre måter å begynne med kajakkpadling på. Og jeg vil starte med den minst anbefalte måten, som mange dessverre benytter seg av:
Metode 1) Kjøp inn masse dyrt utstyr. Det virker kanskje logisk, at når du vil drive med en aktivitet, må du eie utstyret, men for kajakkpadling kan det være en god idé å starte i en annen ende. Kajakker, for eksempel, finnes i flere ulike varianter enn det finnes bukser. De er dyre, billige, korte, lange, lette, tunge, egnet for stabilitet, eller fart. Og den kajakken du trives med som nybegynner (kanskje du setter pris på at den er stabil), vil fort oppleves som for langsom når du får litt trening. Det samme gjelder resten av utstyret, som årer og klær. De finnes i utrolig mange varianter, og du vet ikke fra starten hva som passer deg på sikt. Dessuten vil behovet for annet utstyr gradvis dukke opp ut fra hvilke aktiviteter du liker best. Du trenger annet utstyr for å padle litt rundt hytta om sommeren, enn om du skal krysse en fjord vinterstid. Så, hvis du ikke skal begynne med å kjøpe passe dyrt utstyr, hva da?
Metode 2) Meld deg på kurs hos en kommersiell aktør. Googler du kommersielle aktører, finnes det en stor mengde leverandører. Det du minimum trenger, er det som heter “introkurs” og varer i tre timer. Det gir det “padlelappen”, som heter Våttkort. Mange utleiere av kajakker krever at du har Våttkort. Våttkortet administreres av Norges Padleforbund, og bare sertifiserte kursledere kan utstede det. (Kursleder registrerer kortet på www.vaattkort.no, hvor du kan oppdatere kontaktinformasjon. E-postadressen du oppgir til kursarrangøren ved påmelding er brukernavn, og nummeret på kortet er passord. Kortet må signeres, og tar du flere kurs festes oblat for dem ved siden av hverandre).
På introkurs lærer du enkel manøvrering av kajakken (fram, tilbake, svinge, stoppe), får en innføring i utstyret, og grunnleggende om sikkerhet. Det enkleste nivået av sikkerhet er å velte seg ut av kajakken, komme seg ut av den og komme seg til land. Avhengig av kursleverandøren kan du også lære å komme opp i kajakken igjen i vannet, i form av det som heter egenredning og kameratredning. (Søk opp ulike redninger på YouTube for å få et inntrykk av hva det er). Å melde seg på kurs hos en kommersiell aktør anbefales dersom du vil komme raskt i gang, fordi de ofte har god kapasitet på kursene. De er imidlertid ofte litt dyrere enn alternativ 3.
Metode 3: Oppsøk en lokal klubb. Det finnes kajakklubber over det ganske land, og jeg anbefaler alle som har muligheten til det til å begynne der. Årskontingenten er ofte lav, fra en hundrelapp eller fem i året, som ofte gir deg mulighet til å låne utstyret du trenger til å dra på tur. Å støtte en klubb med årsmedlemskap er en vinn-vinn-situasjon. Du betaler mindre i årskontingent enn det gjerne koster å leie utstyr en dag på et turiststed. Selv holder jeg for tiden kurs og leder turer for Nesodden kajakklubb og Akerselva padleklubb, padler aktivt selv ut fra Oslo kajakklubb, og er mer eller mindre støttemedlem i Herøy kajakklubb og Molde kajakklubb, med store ambisjoner om å padle der snart.
Oversikt over alle padleklubber i Norge finner du i dette interaktive kartet: https://padling.no/klubber/
Ved å bli med i en klubb får du testet ulike kajakker og årer, og har et mye bedre grunnlag for å kjøpe ditt eget utstyr hvis du vil det senere. Klubbene tilbyr gjerne kurs etter våttkortstigen til Norges Padleforbund, i likhet med de kommersielle aktørene. Vil du ha noe mer enn en kjapp start, anbefaler jeg på det sterkeste grunnkurset som går over en hel helg. Man lærer utrolig mye mer på en helg enn på tre timer, og for min egen del var det grunnkurset som gjorde at jeg kom i gang med turpadling både på egenhånd og med andre (uten å være avhengig av en turleder). Det som kan være ulempen med å ta kurs hos en klubb, vs. en kommersiell aktør, er at de ofte har mindre kapasitet og du må vente lengre for å få tatt kurset. Husk også det når du kontakter dem og vær tålmodig. De sitter ikke med et kundeservice 24/7, men er ofte privatpersoner som driver klubb på dugnad på fritiden. Ett alternativ, hvis du er ivrig på å komme i gang, er å ta introkurs hos en kommersiell aktør, og så melde deg inn i en lokal klubb og bli med på noen turer hos dem og ta videre kurs, som grunnkurs, der. Mange av klubbene har også ukentlige medlemsturer, som er en fin mulighet for å få trening og erfaring i kajakken. Sjekk imidlertid klubbreglementet - de kan ha litt ulike regler, som f. eks. at de krever at kurset er tatt hos dem for å få tilgang til utstyr etc.
Metode 4: Lær deg alt selv, eller ta privatkurs. Det går an å lære seg mye uten å gå på kurs, ved å se på YouTube-filmer og prøve seg fram. Jeg anbefaler imidlertid alle å ta minimum introkurs, fordi de instruksjoner og tilbakemeldingene man kan få fra kursleder der kan være gull verdt senere. Ikke minst skjer opplæringen i helt trygge rammer. Kurslederne har minimum tatt Aktivitetslederkurset til NPF (nivå fire i kursstigen), og noen av oss holder også private kurs satt opp på bestilling (hvis man f. eks. har kjøpt eget utstyr og ikke ønsker eller har mulighet til å være med i en klubb). En annen måte å begynne på kan forresten være å si til sjefen din at et kajakkurs er en bra teambuilding-aktivitet, og få henne til å bestille det til deg og kollegene dine.
Så hva med frykten? Kajakkpadling er et fascinerende sted å jobbe med sin egen frykt. Som kursleder synes jeg alltid det er veldig fint å se mennesker som kommer med mye frykt til et intro- eller grunnkurs, og som i løpet av kurset opplever mestring og utvikling. Det å velte seg ut av en kajakk og klatre opp i den igjen, på en måte man har lært på kurset, gir mestringsfølelse. Du har hele tiden kurslederen der som hjelper deg på sekundet hvis du skulle trenge det. Og får man først de mestringsfølelsene kanskje man våger mer, skritt for skritt. Det å gå fra vettskremt til modig til å oppleve mestring er noe jeg får kick av, og det kan være en del av kajakkpadlingen. Men det styrer du selv, om du har lyst til å padle langs land på stille dager, og nyte magiske naturopplevelser, er det selvsagt også helt fint! Og: Mange tror at "rulle" er basic kajakk-ferdighet. Det er det ikke. Mange padler kajakk i årevis uten noen gang å lære seg "rulla". Det finnes egne kurs for det som man kan gå på, og det er ikke noe man vanligvis lærer på et grunnkurs.
Har du spørsmål eller kommentarer? Jeg hører gjerne fra deg: kontaktskjema
Sånn kan det se ut når deltakerne på et grunnkurs har lært å velte seg ut og klatre opp igjen i kajakken:
Hør også podcasten min, Skolesnakk, om kajakkopplæring:
Sjekk også ut mine tilbud på JMpadling.no:
Comments